Fountain!

Free shower...

Cooling down...

View from Lipton's seat

Lipton's seat

Indian Ocean view

Uva valley by night

Tea estate walk

Haputale 1 century ago

Haputale 1 century ago

Haputale 1 century ago

Manager's bungalow (tea estate walk)

Fig tree
Lotus pond
Wooden bench
Rear garden
View from rear garden
Summer hut
South eastern view from garden
Three top floors
Summer hut
Koi-pond
Entrance to the Southern garden
't En Zal seen from the S.garden
Garden lawn
Garden view
Lotus pond
Lover's bench
General garden view
General garden view
Vegetable garden 1
Vegetable garden 2
Bananas
Garden
Avocado tree

De Zuidertuin

 

 

Zo’n 50 m lager beneden het kamerniveau genieten we van de plezier/groententuin. Hier geeft de uitkijk op de “Ruhunu” een meditatiegevoel. De Zuidertuin aandoen leidt ons eerst naar terras met een stenen ontbijttafel en rots-zitjes. Het volgende, lager, niveau brengt ons naar een terras met uitkijk-bank naast een koi-vijver.

Weer lager is er nog een overdekt terras en nog lager een zomerhut met een panoramischt op het Zuiden (de Ruhunu)… en op een staalkaart fruitbomen: appels, peren, pruimen, perziken, avocado, granaatappel, “anoda”, vijgen, bananen, kofie, tee… Een Bo-boom groeit naast een mini-lotusvijvertje en een romantische bank. De ideale plek voor meditatie en introspectie.

"Tunnel of love" entrance
Overview front garden
Bougainville
Entrance "Tunnel of love"
End of "Tunnel of love"
"Tunnel of love"
Bougainville bicolour flowers
Uva valley
Front side bench
Front terrace
Front view
Pergola
Top view pergola
Bougainville garden
Front garden right
Front garden left
Front terrace
Front terrace UVA view

De Noordertuin

 

 

Meer dan 200 bougainvillas waarvan sommige een pergola overdekken. Dan een stel banken om op te mediteren terwijl je kijkt naar mount Pedro, Fox hill, Diyatalawa en de rest van de Uva Vallei. Een rustpunt.

 ‘t En Zal,  gelegen in de navel van het eiland, Haputale, ligt practisch in het hart van het stadje: slechts 500m van het 1 eeuw oude treinstation. Van daaruit zijn daguitstappen mogelijk naar Bandarawela (500m lager gelegen op ½ uur treinreis) of naar Ella, Badulla… Ver genoeg om weer tropische warmte te voelen.

Bezoek aan de teevelden (te beginnen 200m vanaf de poort!) en de tee  factories kan geregeld worden. Evenals alle soorten buiten excursies, van vogelobservatie tot heuvelbeklmmen. Maar daar opnieuw, het verblijf in ‘t En Zal is zo aangenaam, de kamers en de suite zo gezellig en comfortable, dat velen het moeilijk hebben iets anders te bedenken dan te genieten van de vele terassen en de 2 tuinen.

Voor de natuurliefhebbers onder ons is er een heuvelklim die een paar 100m van het station begint: het bewuste natuurreservaat is een stijle klim naar de heuveltop die het stadje overheerst. Een echte uitdaging vol spanning voor diegenen die op zoek zijn naar natuur en schoonheid. Neem een piknik en water mee in uw rugzak. 

Lipton’s Seat is een echte ‘must see’: 16km (bus of te voet?) (see: Route description) vanuit het centrum en langs verschillende teefabrieken start de klim (naar +1900m) naar de plaats waar in de Britse tijd Sir Thomas Lipton de zonsondergang over zijn geliefd bergland bewonderde. Een standbeeld herinnert ons aan deze pionier. Zie: Documentary

Nauwelijks 50m rechts, na het verlaten van de poort begin teen wandelpad dat beneden ‘t En Zal loopt en via een schilderachtig gehucht tot aan de rand van de teevelden. Daar kan u ofwel door de aanplantingen naar een teeplukkers gehucht lopen ofwel rechts de weg volgen om rustig, langs de school en de temple, wee rte keren. Deze optie vereist ongeveer een uur.

Warm aanbevolen (voor het ontbijt?) is een wandeling van 1-2 uur (6,4 km) langs en door uitgestrekte teevelden en beginnend aan het Bouddha standbeeld dat u links na het verlaten van ‘t En Zal op uw weg vindt. Het staat op de hoek van een driesprong. Volg de lager gelegen weg en blijf deze dalende weg steeds volgen. Geniet van het vredig gevoel, van de stilte en de bergstroompjes. U komt voorbij de managers bungalow en een estate dorpje tot aan de Colombo rd. die u terugvoert naar Haputale, verder te voet… of met de bus.

Dicht bij de stad – langs een binnenweg naar Diyatalawa - vinden we een natuurlijke bron: voor de moedigen DE gelegenheid om af te koelen. 

Adisham monastery kunnen we zelfs te voet bereiken. Het bijna 100j oude domein bezit een kostbare bibliotheek, toegankelijk voor de monniken. Het gebouw is gedeeltelijk open voor bezoekers. 

Pidurutalagala, ofte Mount Pedro in’t Engels, is een ultra prominente berg, en de hoogste in Sri Lanka, met 2,524 m hij staat dicht bij Nuwara Eliya maar is duidelijktbaar vanop ons Noorderterras.

De top wodt ingenomen door de regering en het leger.

Diyatalawa  op 7km – vanuit ‘t En Zal – is de garnizoensstad in het central hoogland van Sri Lanka. Hoogte: 1,499m en de thuisbasis van het Diyatalawa Garrison of the Sri Lanka Army, met inbegrip van de Sri Lanka Military Academy, officer training centre of the army; SLAF Diyatalawa, the Sri Lanka Air Force's ground combat training centre; en de Sri Lanka Police.

 

Het overweldigende, adembenemende landschap in combinative met het traditionele edoch comfortabele interieur, samen met de gedurfde architectuur maken ‘t En Zal tot een steeds hernieuwbare onvergetelijke ervaring.

 

Trakking guide :Larlith 0772994746